15. yüzyılda Yemen valisi Özdemir Paşa, bu yeni içeceği İstanbula getirir, Yavuz Sultan Selim de çok beğenir, Böylece Osmanlıya gelmiş olur. Osmanlı mutfağında kavrulup toz haline getirilir ve bakır cezveyi sıcak kumda bekleterek lezzetli bir pişirme yöntemi bulunur, böylece Türk kahvesi adını alır. Kahvehaneler açılır ve halk sohbet ederken Türk kahvesi içmeye başlar.
16. yüzyılda Venedikli tüccarlar İstanbulu gezerken kahveyle tanışırlar ve Avrupaya götürürler. Avrupada Türk kahvesi olarak yayıldıktan sonra farklı pişirme yöntemleriyle yeni isimler alır. Tüm dünya kahveyi çok sevmiştir.
Öyle ki “bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır” atasözü ortaya çıkmıştır. Artık Türk kahvesi misafirlikte ve kız istemede özel merasim içeceği olmuştur. Günümüzde ise sabahları ayılmak için, ders çalışırken, iş yaparken, cafede otururken içilen büyük bir sektör haline gelmiştir.
Peki günümüzde Türk kahvesi nasıl yapılır? Çelik veya bakır bir cezve içerisine bir tatlı kaşığı Türk kahvesi eklenir, şekerli seviliyorsa bir çay kaşığı toz şeker ilave edilir, bir fincan su ekleyip çay kaşığıyla karıştırılır. Ocağın altı kısık ateşte açılır ve yavaş yavaş ısınarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca cezveden dışarı taşmadan kapatılır. Üzerindeki köpük kaybolmasın diye fincana yavaşça boşaltılır. Yanında bir bardak su ve lokum ile servis edilir.
Eğer sütlü Türk kahvesi yapılacaksa, önce süt ısıtılır ve büyük bardağın yarısına kadar doldurulur, sonra su ile Türk kahvesi yapılır ve sütün üzerine dökülür. Bardağın yarısı süt, yarısı Türk kahvesi olacak şekilde ayarlanır
Kahvenin faydaları neler?
Günlük kahve tüketenlerin aklına "Kahve içmenin faydaları nelerdir" sorusu gelebilir. Türk kahvesinin faydaları şunlardır;1- Zihni açar, enerji düzeyini artırır. Kahvede bulunan kafein uyarıcı maddedir. Kafein beyne ulaşınca "dopamin, noradrenalin" gibi hormonların salgılanmasına sebep olur. Bu hormonlar sinirsel iletiyi hızlandırır. Yapılan bilimsel çalışmalar kahve içtikten sonra dikkat, hafıza ve refleks gibi reaksiyonlarda artış olduğunu söylemektedir.
2- Yağ yakar. Egzersiz yapanlar kahve içtiği zaman %3 ile %10 daha fazla yağ yakarlar. Bu etkilere hücrelerde oluşan "lipoliz" adı verilir. Lipoliz yağ hücrelerini yakarak enerjiye çevirir. Böylece fiziksel performansta %10 artış sağlanır. enerji içeceklerinde kafein bulunma sebebi de budur.
3- Klorogenik asit, Hydrocinnamic asit olmak üzere polifenol antioksidan içerir. Bunlar hücreleri DNA hasarına ve oksidasyona karşı korur.
4- Mikro besinler içerir. Magnezyum, manganez, demir gibi mineraller ile B2, B3, B5, potasyum gibi vitaminler bulunur.
5- Düzenli olarak kahve içenler %60 daha az Alzheimer hastalığına yakalanırlar. Parkinson hastalığına karşı koruma sağlar. Parkinson hastalığı beyinde dopamin hormonunun üretimini yapan hücrelerin zayıflamasından kaynaklanır. Tip2 şeker hastalığına karşı koruma sağlar. günlük 1 fincan kahve içenlerde %7 oranında tip2 diyabet azalmıştır.
6- Karaciğer yağlanmasını azaltır.