Evde doğal elma sirkesi yapmak isteyenler için elma sirkesi nasıl yapılır konulu yazımıza hoşgeldiniz. Bu sayfada çeşitli sirke yapım tekniklerini anlatıyoruz.
Elma sirkesi faydaları nelerdir?
Faydaları saymakla bitmeyen elma sirkesini evde kendiniz de yapabilirsiniz. Damar açıcı, ağrı azaltıcı, sindirime yardımcı, bağırsaktaki faydalı bakterileri artırıcı, boğaz temizleyici, ağız kokusunu giderici, bağışıklık güçlendirici özellikleri olan elma sirkesi her evde bulunması gereken nimetlerden.Elma sirkesi nasıl tüketilir?
Organik elma sirkesini salata üzerine ekleyerek veya bir su bardağına iki kaşık ekleyerek tüketebilirsiniz. Eğer bir mide rahatsızlığınız yoksa günlük olarak tüketmekte sakınca yoktur. Ayrıca aç karınla değil tok karınla tüketilmelidir çünkü asitli olduğu için boş mideye zarar verebilir, yemekten sonra içilmelidir.Ev yapımı elma sirkesi tarifi!
Elma sirkesi yapmak için gerekli malzemeler;1) Organik elmalar
2) Taze içme suyu
3) Sirke anası veya organik sirke
4) Büyük cam kavanoz
Evde elma sirkesi yapmak için organik elmaları su dolu kaba daldırıp yıkıyoruz. Kabuğunda bulunan tozu kiri yıkadıktan sonra doğramaya başlayacağız. Ayrıca cam kavanoz içini de kaynar suyla yıkamalıyız, içinde hiçbir deterjan kalıntısı olmamalı.
(Bak: Cam kavanoz fiyatları)
#Elmalar nasıl doğranmalı?
Elmaları bıçakla ortadan ikiye bölüyoruz. İkiye böldüğümüz elmaları tekrar ikiye bölerek küçük parçalara ayırıyoruz. Ayrıca elmada çürük yerler varsa bıçakla alıp atmalıyız, sağlam yerlerini kullanmalıyız. Çekirdeklerini ve sapını da bıçakla alıp atın. Elmaları bıçakla doğramak yerine havuç rendeler gibi rendelemek de uygundur.#Kavanoz ne kadar dolmalı?
Cam kavanozun %30 kısmını suyla doldurup içerisine doğradığımız elmaları atıyoruz. %60 elma, %30 su olacak, %10 boşluk kalacak. Sudan daha çok meyve koymalısınız. Eğer doğradığınız elmaları hemen suya atmazsanız oksitlenmeye başlayarak dışı sararır, bu sararmayı suyun içinde yapması gerekir.#Sirke nasıl mayalanır?
Kavanoz içerisine su ve elma ekledikten sonra sıra maya eklemey gelir. Hiç maya eklemeden sadece su ekleyerek beklerseniz 6 ay gibi uzun sürede sirkeye dönüşecektir. Bu süreyi 2 aya düşürmek için maya ekliyoruz.Sirke mayası olarak bir çay bardağı organik sirke ekleyebiliriz. Eğer daha önce sirke yapmış birisinden "sirke anası" bulabilirseniz sadece onu maya olarak ekleyebilirsiniz.
(Bak: Organik sirke fiyatları)
#Kapak kapatılmalı mıdır?
Kavanoz dolunca ağzını tülbent ile kapatacağız. Çünkü faydalı bakterilerin üremesi için içeri hava girmesi gerekiyor. Süzme işlemi yapana kadar ağzı tülbent ile kapalı olacak ve içerisine sinek veya toz girmesi engellenmiş olacak.#Kaç gün karıştırmalıyız?
İlk 15 - 20 gün sabah ve akşam tahta kaşık ile karıştıracağız. Eğer karıştırmazsak üstte kalan elmalar havayla temas ettiği için çürümeye başlar. Günlük karıştırarak üstteki elmaları alttaki elmalarla yer değiştireceğiz. Ayrıca faydalı bakteriler yaşayabilsin diye oda sıcaklığında ve karanlık bir ortamda beklemesi gerekiyor. Bitki tohumlarının karanlıkta filizlenmesi gibi sirke bakterileri de karanlıkta çoğalıyor.İki hafta sonra elmalar dibe çökecek, bu aşamada artık karıştırmaya gerek kalmayacak. Kendi kendine sirkeye dönüşmesi için 2 ay hiç ellemeyeceğiz ve yerinden oynatmayacağız. Bekletme aşaması için mutfak dolabınız uygun olabilir.
#Sirke anası nedir?
Aradan 2 ay geçtikten sonra üzerinde jelimsi kaygan bir madde oluşacak, bunun adı sirke anasıdır. Deniz anasına benzediği için bu ismi almıştır. Sirke anası çok değerli bir mayadır, daha sonraki sirke yapımında kullanmak üzere küçük bir kavanozda saklanabilir.Birkaç ay sonra sirke anasını göremiyorsanız, onun yerine küf gibi kötü kokulu şeyler görüyorsanız sirkenize mikrop bulaşmış demektir. Ya karıştırdığınız tahta kaşıktan, ya kavanozdaki deterjan kalıntısından, ya elmadaki bir çürükten ötürü sirkeniz küflenmiş olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için her aşamada hijyene dikkat etmek gerekir.
Bir ay sonra kontrol ettiğiniz zaman üzerinde kef oluşmuş ise süzüp bekletmeye devam edebilirsiniz. Kef küfe dönüşürse zararlıdır. Sirkeanasına parmakla dokunsanız elinize bulaşmaz ama kefe dokunsanız parmağınıza bulaşır. Bu şekilde anlayabilirsiniz.