Diş Çürüğü Tedavisinde Kanal Dolgusu Yöntemi
Kanal Tedavisi; diş çürüğü ileri seviyelere ulaşıp diş köküne kadar inmişse uygulanan tedavi yöntemidir. Dolgudan farklı olarak diş köküne ulaşan kanalların içi de boşaltılır.
Kanal tedavisi ağrılı bir yöntem midir? Diş etine vurulan uyuşturucu iğnenin ardından önce diliniz sonrada alt dudağınız uyuşur. Ardından doktorunuz işleme başlar ve acı hissetmezsiniz. Rahatlamak ve derin nefes alabilmek için doktorunuzdan odanın camını açmasını isteyebilirsiniz. İşlem esnasında ağzınızı açabildiğiniz kadar açmak ve başınızı sabit tutmak dışında bir zorluğu yoktur. Tükürmek isterseniz ağzınıza koyulan boruyu kullanmanız gerekir. Oradan emilecek ve tükürme ihtiyacı giderilecektir.
Kanal tedavisi ne kadar sürer? Sizin rahat oluşunuza ve doktorun performansına göre 20 dk ile 30 dk arasında bir zaman dilimini kapsar. Uzun sürmemesi için doktorun isteklerine uymanız ve sakin olmanız gerekir.
Tedaviden sonra ne olacak? Anestezi iğnenin etkisi 2 saat daha süreceği için diliniz ve alt dudağınızdaki uyuşukluk devam edecek. Daha sonra dudağınız iğnenin etkisi geçtiği için acıyacak. 4 saaat sonra uyuşukluk geçecektir. Dolgu maddesinin kuruması için ilk 2 saat bir şey yememeniz gerekiyor.
Diş çürüğüne kanal tedavisi nasıl yapılır? Dişin ortası ufak bir matkap olan ''mikromotor'' ile delinir. Diş köküne inen kanallar temizlenir. Böylece sinirler alınmış olur. Temizlenen kanalların içine uygun şekilde ince maddeler yerleştirilir. Üzerine vida benzeri küçük bir demir konularak dolgu maddesi uygulanır.
Amalgam dolgu; bakır, kalay gümüş ve civanın karışımıyla elde edilen dolgudur. Devlet hastanelerinde bu dolgu maddesi tercih edilir.