Tırnak batması yaşayanlar bilir, ızdırap dolu günler başlamıştır. Ayakkabı giyince acı daha çok artar, her yere terlikle gidilir. Tırnak batması nasıl tedavi edilir, Tırnak batmasına ne iyi gelir diye merak edenlere denenmiş ve olumlu sonuç alınmış yöntemler sunacağız.
Tırnak batması, tırnağın yatağından taşıp yumuşak ete batmasıyla meydana gelir. Genelde ayak baş parmağında olur.
Tırnak batması neden olur: Tırnak batması sebeplerinin başında; tırnağı çok dipten kesmek, tırnağı köşelere çarpmak, sıkan ayakkabı giymek gelir. Bunlardan herhangi birini yaptıysanız sizin de başınıza gelmiş olabilir.
Tırnak batması nasıl giderilir: Tırnak batması tedavisi için iki yöntem vardır. Eğer tırnak ete fazla girmemişse kendi başınıza tedavi edebilirsiniz. Tırnak etin içerisine çok girmişse ve çıkarmanız mümkün değilse doktora gitmeniz gerekir.
1- Evde tırnak batması tedavisi!
Evde kendi başınıza ayak baş parmak tırnak batması tedavisi yapabilirsiniz. Öncelikle yanınızda şunları hazır bulundurun: Çöpe atacağınız bir çay kaşığı, tentürdiyot veya oksijenli su, pamuk. Şimdi parmağınıza batan tırnağı oradan çıkartma zamanı. Acıya sebep olan şey tırnağın ete batması, öyleyse evvela tırnağı etten kurtarmak gerekiyor. Çay kaşığı ile tırnağı kanırtın ve ne kadar acırsa acısın etten kurtarın. Kanarsa pamuğu oksijenli su ile ıslatıp kanı temizleyin. Sonra diğer taraf için de aynı işlemi uygulayın. Nihayet tırnağı etten kurtarınca arasına pamuk sıkıştırın. Pamuk bir gün kaldıktan sonra yeni temiz pumuk ile değiştirin. Yara iyileşene kadar hergün pamuk koymaya devam edin. Tırnak iyileşince derin kesmemeye ve köşelere çarpmamaya özen gösterin.
Tırnak batması iltihabı kurutmak: Eğer yara iltihap olmuşsa mikrop kapmasını engellemek için bir leğene sıcak su koyun, içerisine bir kapak tentürdiyot dökün. 3 tatlı kaşığı borax ilave edin ve ayağınızı içerisine sokup yarım saat bekletin. Suyun sıcaklığı ılıktan daha sıcak olmalıdır. Eğer ılık olursa ayağınız yumuşamadan çabucak soğuyacaktır. Tentürdiyot ve sıcak su sayesinde parmağınızdaki iltihabın ayağınıza yayılması önlenecektir.
Tırnak batması için antibiyotikli kremler pek işe yaramaz çünkü yaranın içeriden beslenmesi devam eder. Deriyi iyileştirse bile içeride batan tırnağı kurtarmadan kremler hiçbir işe yaramaz. Öncelikle tırnağı kurtarmak ve arasına pamuk koymak gerekir. Sonra hava geçiren sargı bezi ile sarabilirsiniz. Fazla sardığınız takdirde yara hava alamaz ve koku meydana gelir. Sargı beziyle bir kaç kere doladıktan sonra bantla tutturulabilir. Sargılı bölgeye su deydirilmemelidir. Islanan yara çorap içinde koku yapacaktır.
Tırnak batması kremi isteyenlere ''Thiocilline'' kremi tavsiye edebiliriz. Buna alternatif olarak ''Madecassol'' veya ''Furacin Solubale Dressing Merhem'' önerenler de vardır ancak bunların tırnak batmasına faydası yoktur. Hatta batan eti daha da büyütmektedir.
2- Doktora gitmek!
Eğer tırnağı etten kurtaramıyor veya uğraşmak istemiyorsanız hastaneye gitmeniz gerekir. Tırnak batmasına hangi bölüm bakar diye merak edenlere cevabımız: Ortopedi veya genel cerrahi'dir. Eğer sağlık ocağına giderseniz sizi hastaneye yönlendireceklerdir. Bu yüzden direk en yakın hastaneye gidin ve genel cerrahi bölümünden sıranızı alın. İşlem kısa sürecekse doktorunuz hemen tedaviye başlayacaktır. Hatta ''bakalım acıyacak mı'' diyerek sizi deniyormuş gibi yapıp batan tırnağı etten kurtarabilir. Eğer işlem uzun sürecekse randevu verecektir. Tırnak batması ameliyatı sonrası doktorunuzun talimatını uygulamanız gerekir.
Burada verdiğimiz bilgiler başlangıç ve orta seviye tırnak batması için tedavi yöntemidir. İleri seviye tırnak batması tedavisi için mutlaka doktora gitmeniz gerekir.