Türk askeri; dosta güven düşmana korku salar, mazlumu korur zalimin canına okur.Askerlik, 18 yaşını geçmiş her TC vatandaşı erkeğin vatan borcu kapsamında yapması gereken hizmet türüdür. TC Askeri sisteminde liseyi bitiren veya üniversiteden mezun olan her genç askere davet edilir. Askerlik hizmetini tamamlayan gençler terhis olarak sivil hayatına dönüş yaparlar. Haziran 2019 yılında yürürlüğe giren yasaya göre askerlik hizmeti 12 aydan 6 aya düşürüldü. Artık üniversite mezunu da lise mezunu da 6 ay askerlik yapıyor. Peki askerlik çağına gelen gençleri neler bekliyor?
Askerliğin zorlukları ve güzel yanları
Askere yeni gidecekler için rehber niteliğinde olan bu yazımızı okuduktan sonra TC Askerlik sistemi hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Askerlik yapanlar için anıları hatırlatıcı olacak, tecili bozduranlar için önlerindeki 6 ayın nasıl geçeceğine ışık tutacak, rütbeliler için ise “askerlik geliştirme ipuçları” olacak. Asker olmanın zorlukları ve güzel yanları şöyle;1- Askerliğin zorlukları
Başlangıçta, acemi birliğinde sizi en çok zorlayacak şey gece nöbete kaldırılmak ve emre itaatsizlik etmemek yani komutanlara saygılı davranmak olacak. Rütbeli (uzman çavuş, baş çavuş, asteğmen gibi erlerle muhatap olan komutanlar) diz çök derse çökmek, sürün derse sürünmek, wc temizle derse temizlemek kendinizi köle gibi hissetmenize sebep olabilir. Eğer karşı çıkarsanız 10 günden başlayan askerlik uzatma cezası alabilirsiniz. Eskiden bunun yerine tekme tokat dalıp dövüyorlardı, vatana hizmete mi gidiyorsunuz dayak yemeye mi gidiyorsunuz belli değildi. Hatta askerden dayak yemeden geldim diyenlere kimse inanmazdı, neyseki askerde dayak uygulaması kaldırıldı.Erler askerlik uzatma cezası almamak ve biran önce bitirip gitmek için dişini sıkmak zorundalar. İster güneşin altında sıcak asfaltta sürünmek olsun isterse elli kere diz üstü çöküp kalkmak olsun rütbesiz erler askerlikle alakalı her emri yerine getirmelidir. Eğer bu eğitimleri yaparken vücut geliştirmek için ve sabırlı olmayı öğrenmek için diye düşünürseniz fazla zorlanmazsınız. Çok yoruyor diye kızdığınız komutanlar daha sonraları arkadaşınız gibi abiniz gibi olabilir.
Askerdeki ikinci zorluk ise alt devre olmaktır. Yani yeni geldiyseniz çömez muamelesi görürsünüz ve bütün işleri size yaptırırlar. Önce gelen usta askerler yeni gelen acemi erlere iş yaptırmak için komutan edasıyla emirler verirler. Mıntıka (çevre temizliği), tuvalet temizliği, koğuş temizliği, su basma gibi konularda bütün iş alt devreye yüklenir. Psikolojik olarak da sürekli “alt devre çalış” gibi ezici ithamlar ile üstünlük kurmaya çalışanlar vardır. Alt devrelerin psikolojini bozan bu durum her birlikte az yada çok vardır. Bunun sebebi üst devreler için "biz ezildik onlar da ezilsin" mantığıdır, komutanlar için "hayatı öğrensinler" mantığıdır. Yani kimsenin umurunda değilsiniz, yorgunluktan ölseniz "eğitim zayiatı" deyip üstünü kapatırlar, bu yüzden kendinizi fazla yormadan çalışmalısınız.
Askerdeki üçüncü zorluk ise barınmayla ilgilidir. Erken kalkmak, içtimaya yetişmek, komutanların azarına sabretmek, üst devre baskısı, wc banyo yetersizliği, her çeşit insanla aynı koğuşta kalmak, emir altında yaşayıp özgürlüğün kısıtlanması, teknoloji ve sanat eksikliği gibi stresler yüzünden saçına ak düşenler vardır.
Erken kalkmak: Erken kalkmakta ne var ki, zaten işe giderken erken kalkıyoruz diyenler olabilir lakin askerdeki erken kalkış yorgun yatıp sabah 6'da kalkmak olduğu için çok zor gelecektir. Biraz daha uyumak için neler vermezdim diyecek hale gelirsiniz. Gün içerisinde bedensel ve zihinsel çeşitli eğitimler alarak yorgun düşersiniz, akşam olsa da dinlensek diye güneşin batmasını gözetlersiniz. Haftasonu dinlenme fırsatınız olsa da iki gün su gibi akıp geçtiği için pazartesi sendromu yaşarsınız. Ayrıca geceleri nöbet sırası gelmesi askerlikten soğumanıza sebep olur. Uykunun en güzel yerinde gece onbaşısı gelir ve uyandırır, üstünüzü başınızı giyip silahınızı alıp nöbete gidersiniz. 2 saat nöbet tutup gelirsiniz, sabaha daha varsa tekrar soyunup yatarsınız, sabah olmak üzereyse uykunuzu alamadan güne başlamış olursunuz.
Gece uyandırırlmamak için gececi olmak çözüm olabilir lakin gececi olunca sabah 9da serbest kalırsınız, duş alıp uyumak 1 saat sürer. 16:30 gibi kalkıp üstünüzü giyersiniz. Bazen uykunuzu alamadan uyanırsınız, bazen de gündüz olduğu için uyku tutmaz. Kafanızı koyar koymaz uyuyan biriyseniz askerde uyku sorunu yaşamazsınız. ancak koğuşların havadar olması, herkesin duş alıp yatmış olması gerekiyor. Yoksa ter kokusundan ve ayak kokusundan burnunuzun direği kırılacağı için uyuyamazsınız. Bu yüzden duş almadan yatanları kaldırıp duşa göndermelisiniz. Ailesinden temizlik terbiyesi almayanlar askerde temiz olmayı öğrenirler.
Wc sıkıntısı: Askerde tuvalete girmek temizliğine dikkat edenler için sıkıntılıdır. Çünkü tuvaletleri temiz kullanmayan, ayakta işeyip su dökmeyen, büyüğünü yapıp öylece bırakan pislik insansılar vardır. Böyle kişilere ne kadar uyarı yapılsa da ceza yemedikçe akıllanmazlar. Hal böyle olunca askerde tuvalete girmek sıkıntı olur. Askerde tuvaletler her sabah temizlense de akşama kadar tekrar kirlenir. Tuvalet konusunda titiz olanlar için tek çözüm, sabahları temizlik yapıldıktan sonra tuvalete girmektir. Sabah mıntıkası bittikten sonra tuvalete girmeyi alışkanlık haline getirirseniz ciğerlerinize mikroplu hava çekmeden tuvalet ihtiyacınızı gidermiş olursunuz.
Banyo sıkıntısı: Acemilikte haftanın iki günü ve her sabah 5’te banyo yapabilirsiniz. Ustalıkta da genelde böyledir. Haftanın iki günü bölükler sırayla duş alır. Bölüğünüzden arkadaşlarla toplanıp duş sırası beklersiniz. Sizden önce duşa giren kişi koltukaltı kıllarını kesmiş ve öylece bırakmış olabilir. Yada başka pislikler bırakmış olabilir. Bu durumda duş alıp mis gibi kokmak eziyetli hal alır. İçeri girmeden önce herkes birbirine "bulduğunuz gibi temiz bırakın" uyarısı yapmalıdır.
Sakal traşı: Askerde günlük tıraş olma zorunluluğu vardır. Gün aşırı traş olayım bugün de olmayım derseniz bir rütbeliye çarpılabilirsiniz. Askerde çarpılmak cin çarpması şeklinde değil rütbeliden azar yemek anlamına geliyor. MSB için üretilen ve erlere dağıtılan temizlik ürünleri (ücretsiz dağıtılan istikaklar) ile kişisel bakımınızı yapabilirsiniz yada kantinden temin edebilirsiniz. Yüzünüz tahriş olursa revir denilen sağlık ocağına gidip sakal izni alabilirsiniz. Raporunuz olmadan traş olmazsanız hergün bir rütbeliden azar yemekle ve açıklama yapmakla uğraşırsınız. Babanızdan yemediğiniz azarları komutanlardan yemek ağır gelebilir.
Saç traşı: Acemilikte saçlar üç numraya vurup geçilir. Subay traşı olmak için usta birliğine geçmeyi beklemelisiniz. Kısa saçla kendisini tipsiz hissedenler için saç traşı bir zorluktur. Ama yazın toz toprak içinde olduğunuz için temizlik açısından kolaylık olur. Uzun saçla saç dipleriniz toz toprak olacağı için yıkama kolaylığı açısından üç numaraya vurmak aslında bir gereklilik. Ayrıca kısa saçla herkes daha doğal haliyle göründüğü için bir kardeşlik ortamı oluşur.
Koğuş sıkıntısı: Askerde koğuşlar 10+ ranzalı olduğu için 20+ erkekle aynı odada kalırsınız. İçlerinde saygılı insanlar olabileceği gibi saygısız insansılar da olabilir. Örneğin; uyuyanlara saygısı olmayan, bağırarak konuşan, kapıyı çarparak sürekli girip çıkan, küfürlü konuşan, uzun eşek oynayan, güreş tutan, köşesine çekilmek isteyenleri de güreşe zorlayan, sokak jargonlu sıkıntılı tipler olabilir. Ayrıca hapşırırken ağzını kapatmayan, botu çıkarınca ayağını yıkamayan, sucuk gibi terleyince duş almayan, sigara içip temiz havayı bitiren tipler de olabilir. Böyle koğuşlarda kalmak ise elit insanlar için eziyet olur, çaresi başka koğuşa geçmektir. Ayrıca sıkıntılı tiplerin belirlenip başka koğuşta toplanması yani karaktere göre kategorize edilmesi de çare olabilir. Uysallar ve haylazlar ayrı koğuşlarda yatırılmalıdır. Birliklerinden sorumlu komutanlar bir gözlem yapabilir ve ketegorik koğuş düzenini oluşturabilir.
Teknoloji eksikliği: Askerde akıllı cep telefonları da yasak, dedenizin tuşlu telefonu serbest. Askere giderken dokunmatik telefonunuzu ya evde bırakmanız gerekiyor yada yakınlardaki emanetçi dükkanlara bırakmanız gerekiyor. Eğer birliğinize dokunmatik telefon sokarsanız ve elinizde görülürse telefonunuza el koyuluyor, giderken teslim alıyorsunuz. Üstüne 15 gün askerliğin uzaması da cabası. Onun için usta birliğinde bile dokunmatik telefon konusunda çok dikkatli olmalısınız. Yakalanırsanız gidene kadar alamıyorsunuz.
Bunlar askerlikte karşılaşılan zorluklardır. Peki askerlik hep zorluk ve sıkıntı mıdır? Hayır, güzel yanları da vardır askerliğin. Mesela;
2- Askerliğin güzel yanları
Yemekler: Askeriyenin yemekleri bir yemek şirketi tarafından yapılıyorsa her öğün ziyafet olur. Yemekten sonra dağıtılan meyveler, fındık gibi besleyici kuruyemişler, küçük meyvesuları da cabası. Sabah kahvaltısında aç bitir tereyağı eritmek için sıcak çay dolu demir bardağı üzerine koymak, dilimlenmiş ekmeğin üzerine peynirle birlikte sürmek ve üzerine bal ekledikten sonra çayla içmek sabahları en sevdiğiniz zaman dilimi olur. Öğlen de çorbayla başlayan ve ana yemekle devam eden bir menü, akşam da farklı bir menü. Haftada birkaç gün tavuk butları ve dondurulmuş pizzalar da gelebilir. Yemekler genelde etlidir, askerde ete doyarsınız. Askeriyenin yemekleri çoğu kişi için lezzetli ve besleyicidir. Yemek beğenmeyen de birlik içindeki lokantadan birşeyler sipariş verebilir. Anaların "evladım oralarda ne yer ne içer" diye düşünmesine gerek yok, askerde aç kalmak zor. Devletimiz halktan aldığı vergilerle askerine iyi bakmaktadır. Artan yemekler de çoğu yerde hayvan barınağına gitmekte bazı yerlerde ise ne yazık ki çöpe gitmektedir.Kişisel beceriler: Sabır, disiplin, düzen, sorumluluk alma, temizlik gibi kişisel beceriler edinen erler sivil hayatta daha olgun olurlar. Sabretmeyi ve toplu ortamda yaşamayı öğrenmek, disiplinli ve düzenli olmak, kendisine verilen sorumluluğu yerine getirmek, çabalamayı öğrenmek, önlem almak gibi artı değerler yüklenirler. Hayatın zorluklarını deneyimlemiş olarak eve döndükleri için daha güçlü olurlar.
Arkadaşlık: Askerdeki arkadaş ortamı okuldakinden farklıdır çünkü aynı yerde kalıp aynı yemekler yenir, yediği içtiği ayrı gitmez, özel hayatını paylaşır, dert ortağı olunur, mutluluklar paylaşılır. Böyle arkadaşlıklar edinmek askerliğin güzel yanıdır. Tabi arkadaş edinmek için asosyal olmamak, saygılı olmak gerekir. Bir de kafa denginiz olmayanlardan uzak durmalısınız.
Ülke savunması: Askerlikte savaş eğitimi alındığı için olası bir seferberlik durumunda erkekler silah kullanmayı bilecek ve vatan müdafaası konusunda orduya yardım edebileceklerdir. En azından hedefe atış yapmış olan erler, nişan almayı ve silah kullanmayı öğrenmiş olarak evlerine dönerler.
Askerliğin zorluklarına ve güzel yanlarına değindik. Yeni askere gideceklerin kafalarındaki soru işaretlerini gidermeye çalıştık. “Askere giderken alınacaklar listesi” yazımızı da okuyabilirsiniz.