Vücudun hayati organlarından birisi böbreklerdir. Sırtımızda yanlarda bulunan böbreğin görevi kanı süzerek zararlı maddelerin vücuttan idrar ile atılması sağlamaktır.
Yediklerimiz kana karışır, kan bütün vücutta dolaşır, bu dolaşımda sürekli böbreklerin süzgeçlerinden geçer. Böbreğin içerisindeki renal piramitlerin içinde süngerimsi damarlar bulunur, kan her dakika buradan geçer ve süzülür. Bu aşamada idrar oluşur ve üreter kanalına aktarılır, bu kanaldan mesaneye doğru inerek birikir. Mesane / sidik torbası dolduğu zaman mesane kasları beynimize tuvalete gitmesi gerektiğini söyler.
Böbrek ağrısı neden olur?
Böbrek sancısının sebepleri ise herkes için farklı olabilir. Üşütünce, ağır kaldırınca, yorucu işler yapınca, az su içince, enerji içeceği içince, fazla kola içince, fazla tatlı yeyince, bitki kürlerinin bilinçsiz kullanımıyla, soğan suyu içince, ilaçların yan etkisi ile, böbrek taşı sebebiyle, idrarını tutup tuvalete gitmeyince, nefrit yani böbrek iltihabı olabilir.Tıpta “yan sancısı” olarak isimlendirilen böbrek sancısı sebebiyle hastaneye başvurursanız önce Radyolojide ultrason filmi çekilir ve böbrek taşı var mı diye bakılır. Taş varsa ilaç yazılır. Taş yoksa damardan kontrast madde verilerek böbreğin ne kadar sürede süzdüğüne bakılır. Bu da normal ise radyasyon verilerek tomografi filmi çekilir.
Eğer ufak bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, modern tıbbın ilaçlarının yan etkilerinden korkuyorsanız, İbni sina gibi doğa anayla şifa bulmak istiyorsanız aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Su için
Böbrekler suyla çalışır ve kışın en az 1.5 litre, yazın en az 2.5 litre su içmek gerekir. Az su içince böbrekler ağrı yapabilir.Tuvalete gidin
Mesane içerisinde biriken idrar, tuvalete gitmediğiniz zaman üreter kanalından tekrar böbreklere çıkabilir ve böbreğin iltihap kapmasına sebep olabilir.Gilaburu için
Gilaburu ekşi bir meyvedir, böbrek taşını eritmesiyle bilinir. Gilaburu suyu veya gilaburu sirkesi böbrek sancısına iyi gelebilir. Böbrek taşı için suyu içilir, böbrek taşı yok ise sirkesi faydalı olabilir.Sirke olarak içilecekse akşam yemeğinden sonra bir bardak suya iki yemek kaşığı eklenir. Eğer suya eklenmeden içilirse boğazı ve yemek borusunu tahriş edecektir. Sirke prebiyotik’tir ve yararlı bakteriler içermektedir, mikropları öldürür, bağırsaklara da iyi gelir.
Menengiç
Fıstık türü olan menengiç, yağı salatalara eklenerek ve tozundan kahve yapılarak tüketilir. Böbreklere iyi gelen bir bitkidir. İdrar yoluna da iyi gelebilir. Menengiç kahvesi suda pişirilerek içilir, yapımı Türk kahvesi yapımıyla aynıdır.Limon suyu için
Ekşi limon böbreklere iyi gelir. Gece yarısı birkaç tane limonu sıkıp şeker eklemeden içilirse sabaha kadar vücudu temizler ve böbrek sancısına iyi gelir. Maden suyu içerisine bir tane limon sıkarak da tüketilebilir. Önemli olan limonun ekşiliğini bozmamak, şeker katmamaktır.Vişne suyu için
Vişne de ekşi olduğu için böbreklere iyi gelmektedir. Organik vişne dalından koparılıp yenebilir veya robotta çekilerek ve su eklenerek vişne suyu yapılabilir. Şeker eklenerek komposto yapılması faydalı olmaz.Yoğurt suyu için
Yoğur suyu da böbreklere iyi gelmektedir. Evde yapılan yoğurt birkaç gün bekledikten sonra sulanmaktadır. Bu sudan gece uyumadan önce bir içilirse böbrekleri rahatlatır.Sarı kantaron yağı için!
Kantaron çiçeğinin zeytin yağında bekletilmesiyle elde edilen kantaron yağı, yaraların hızlı iyileşmesi için kullanılmaktadır. Bu yağın içilmesi de hücre yenilenmesine katkı sağlayacağı için böbrek sancını geçirebilir. Gece yatmadan önce bir tatlı kaşığı içilebilir. Gölgede bekletilmiş olması tercih edilir.Mercimek çorbası için!
Kırmızı mercimek çorbasında bulunan yüksek potasyum oranı, hücrelerin sıvı dengesini düzenleyecek ve böbrek sancısını geçirecektir.Organik sirke için!
Sirkedeki faydalı bakteriler vücudun asit dengesini düzenleyerek böbrek sancısına iyi gelebilir. Sirke içmek için akşam yemeğinden sonra bir su bardağına bir yemek kaşığı sirke eklenir ve içilir. Suya daha fazla sirke eklenirse boğazı yakıp tahriş edebilir, ayrıca mide asit dengesini bozabilir. Bu yüzden günlük bir bardak suya bir yemek kaşığı sirke eklemek yeterlidir.Ekşi meyvelerin böbreklere iyi geldiği bilinmektedir. Eğer böbrek sancısı çekiyorsanız şerbetli tatlılardan ve hamur işinden uzak durmalısınız. Limon, vişne, gilaburu gibi ekşi meyveler tüketmelisiniz.
Bunları deneyip sonuç alamazsanız hastaneye böbrek ve idrar boşaltım yolunu inceleyen üroloji bölümüne randevu almalısınız. Sadece böbreği inceleyen Nefroloji bölümüne randevu almak isterseniz önce dahiliye bölümüne randevu almalısınız, dahiliye doktoru nefrolojiye yönlendirmeli.