Pirinç pilavı malzemeler
4 yemek kaşığı sıvıyağ (ayçiçek yağı veya sızma zeytinyağı olabilir)1 tatlı kaşığı tereyağı
2 su bardağı pirinç
5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı şehriye
1 çay kaşığı tuz
Çelik tencere
Kısık ateş
Pirinç pilavı yapılışı
Pirinçler ketılda ısıtılmış suda 10 dk bekletirlir, bunu yapma amacımız nişastasından ayırmak ve lapa olmasını önlemek içindir.Pirinçler sıcak suda beklerken tencere içerisine 4 yemek kaşığı sıvıyağ eklenir. Yağlı tencereye 1 yemek kaşığı tel şehriye veya arpa şehriye eklenir, pembeleşinceye kadar kızartılır.
Suda bekleyen pirincin suyu süzülür ve nişastalı su saksıdaki çiçeğe dökülebilir. Nişastasından arınan pirincimizi tencereye ekliyoruz ve kısık ateşte 5 dakika kavurmaya devam ediyoruz.
Tencereye su eklemeden önce 1 tatlı kaşığı tereyağını bu aşamada ekliyoruz ve eriyene kadar karıştırıyoruz. Sıra suyunu eklemeye geliyor, 2 su bardağı pirince 5 su bardağı içme suyu veya tavuk suyu ekliyoruz, suyumuz da sıcak olmalı.
Su ekledikten sonra 1 çay kaşığı tuzu bu aşamada ekliyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekmesini bekliyoruz. Yaklaşık 20 dk sonra suyunu çekiyor, ocağın altını kapatıyoruz ve soğuması için kapağı açık bırakıyoruz.
Tane tane pirinç pilavı hazırlamak için işlemler bu kadar, üzerine tavuk eti veya dana eti ekleyerek servis edilebilir. Herkese afiyet olsun.